Inmiddels is de lockdown bijna zeventig dagen aan de gang. Langzamerhand begin ik eraan te wennen. Hopelijk lees jij dit ook in goede omstandigheden, en geldt dit ook voor jou. Leven in een nieuw normaal, met een anderhalvemetersamenleving (ja, dat moet je helemaal aan elkaar schrijven). Maar dat normaal zal de komende tijd toch steeds weer een beetje anders worden. Zoals ik al eerder schreef: behoeften van consumenten en shoppers veranderen niet, hun gedrag wel.
- Er zal minder gereisd worden van/naar het werk en voor het plezier
- Toerisme zal afnemen, vakanties zullen anders worden ingevuld
- Online shoppen wordt populairder, omdat je je dan niet in de drukte hoeft te begeven
- Je relatie met je huis verandert, omdat je er veel meer (werk)tijd doorbrengt
- Bestedingen zullen afnemen, vanwege de naderende recessie
- Bestedingen zullen toenemen, vanwege het zogenaamde “revenge” spending
Kun je in deze onzekere omstandigheden nog een sterk categorieplan maken? Jazeker!
Volg de bekende stappen, maar houdt rekening met twee zaken:
- Consumentenbehoeften veranderen niet, hun gedrag wel
Dit betekent dat de strategische basis van je plan veelal overeind kan blijven, en dat vooral de tactische uitvoering continu bijgestuurd moet worden. Dit vereist evaluatie die veel korter op de bal is, dan dat je normaal doet.
- De context verandert continu, ga dus aan scenarioplanning doen
Zorg ervoor dat je geen paniekvoetbal gaat spelen. Dan blijven je tactics, ondanks alles, het best aansluiten bij je strategische doelstellingen. Hiervoor kun je aan scenarioplanning doen op basis van mogelijke toekomstige overheidsmaatregelen of de gevolgen daarvan. Sommige bedrijven zijn hier al bekend mee, denk bijvoorbeeld aan een “barbecue-alarm”. Voor nu zou je kunnen denken aan een scenario waarin het volledige Rutte-spoorboekje gevolgd wordt, versus een scenario waarin vanaf 1 augustus de lockdown weer vol ingezet wordt. Welke consequenties heeft dit op de mogelijkheden voor je consumenten, en op hun gedrag? Welke activiteiten heb je dan nodig? Wat gaat dat opleveren?
Mocht je hierover van gedachten willen wisselen, neem dan gerust contact met me op.
Eén gedachte over “Categorieplannen voor het nieuwe normaal”
Reacties zijn gesloten.